Poppenkast Binnenwegplein

Vanaf 1980 staat er een vaste poppenkast op het Binnenwegplein in Rotterdam. Wim Noordegraaf speelt daar samen met  Koos Wieman en John de Winter op alle woensdagen, zaterdagen en zondagen. Het speelseizoen is van half mei tot half september.  De voorstellingen beginnen om half twee, half drie en half vier. De poppenkast ontvangt al 43 jaar een subsidie van de Gemeente Rotterdam, zodat de voorstellingen gratis zijn. Toch hangt er een kistje aan de poppenkast, dat de Dankjewelbus wordt genoemd. Met de opbrengst kan elk jaar de huur van de poppenkast worden betaald.

Burgemeester van der Louw heeft de poppenkast geopend. We zijn nu drie burgemeesters en tien gemeenteraden verder en de poppenkast bestaat nog steeds. Het is een klein Rotterdams wonder.

In de poppenkast is altijd gespeeld door de 'Coöperatieve Vereniging Rotterdamse Poppenspelers U.A.'. Dat waren er meestal vier. Soms viel er een af. En dan kwam er weer een bij. Nu spelen Wim Noordegraaf, Koos Wieman en John de Winter. Dit jaar verwelkomen we Charlotte de Lange van poppentheater de Vliegende Koffer als vaste gastspeler.

De poppenkast op het Binnenwegplein is altijd royaal gesteund door de gemeente Rotterdam, al stribbelden de kunstbobo's van de Raad voor Cultuur soms tegen. Poppenkast zou geen kunst zijn, hetgeen door de poppenspelers altijd zwaar is ontkend. Het is de eerste kunst waarmee de kleinste Rotterdammers (en regiogenoten) vaak mee in aanraking komen.

De poppenkast bestaat al lang en daar zijn we trots op. We danken ons publiek voor de jarenlange belangstelling die soms van ouder op kind is overgegaan. We danken de gemeente Rotterdam en de Stichting Volkskracht die vorig jaar het jubileumfeest mogelijk maakten.

De poppenkast gaat begin mei weer open.

Binnenwegplein

Op het Binnenwegplein zijn we een taai stukje cultuur. Eens in de vier jaar probeerden de kunstbobo’s ons uit de begroting te schoppen. En dan werden we weer gered door het publiek en de gemeenteraad. Maar dat feest is nu voorbij. De poppenkast is voortaan 'Kunst in de Gebieden'. Hoera voor de gemeente Rotterdam! We zijn bezig met ons 43e seizoen. Drie-en-veertigste!  We zijn net zo oud als de krokodillen in Blijdorp, maar even vrolijk als altijd!